Vad är en Bufferpedal och behöver jag en?

Vad är en Bufferpedal och behöver jag en?

En Bufferpedal kan rädda tonen.

Analogmans Bufferpedal.
Analogmans Bufferpedal.

Det finns alltid de som undersöker allt till punkt och pricka innan de ger sig hän något, men de flesta gitarrister har förmodligen kommit ganska långt i sitt pedalbordsbyggande innan de börjar undra vad en Bufferpedal ihuvudtaget är för någonting. I denna artikeln ska vi försöka släta ut alla frågetecken och ge svar på när en Bufferpedal kan vara värt att överväga.

FÖR MER LÄSNING:

Bästa ordningen på pedalbordet

Strömförsörjning till pedalbordet – detta ska du tänka på

Vad är en bufferpedal?

När det kommer till bufferpedaler är det först och främst värt att veta att denna, oftast lilla, mackapär kan göra stor skillnad. En bufferpedal ser nämligen till att bibehålla tonen och karaktären från din gitarr.

Bibehålla tonen, vad menar du?

Tänk dig att signalen från din gitarr ska färdas hela långa vägen från guran, genom i hela pedalhärvan och sedan in i gitarrförstärkaren. Ju längre sträckan från gitarringången till förstärkarjacket det är, desto mer ton riskerar du att förlora. Har du ett maffigt pedalbord kan förlusten bli ganska rejäl.

Oftast är det framförallt de högre frekvenserna som tar smällen. Och det är inte så konstigt. Tänk dig själv att åja igenom det där långa ledet av märkliga kablar och pedaler. Mycket kan hända – inte minst om en fuzz och en wah-wah är med i bilden. Men det ska vi titta närmare på lite senare.

Enkelt förklarat hjälper en bufferpedal till med att förstärka signalen från din gitarr och på så vis förbättras och återställs ljudbilden. Den kan också användas för att få två pedaler att samverka bättre (återigen wah-wah och fuzz…).

Behöver jag en bufferpedal?

Det absolut bästa sättet att ta reda på om du behöver en bufferpedal (för det är långt ifrån säkert), är att helt enkelt att först koppla in gitarren direkt in i förstärkaren och spela lite och sedan jämför med hur det låter när hela pedalkedjan är med i leken. Det är viktigt att du slår av alla pedaler innan du testar, på så vis hör du tydligare om signalen försämras eller inte. Om det låter lika vackert som när du kör gitarren direkt i förstärkaren så kan du mycket väl klara dig utan.

Wah-Wah/Fuzz-problemet

Även om din ton håller sig fint när pedalerna inte är igång, så finns det fortfarande en risk att det kommer att låta surt när du väl spelar. Varför? Jo, vissa pedaler funkar helt enkelt inte särskilt bra ihop. Wah-Wah/Fuzz-problematiken har plågat gitarrister sedan 60-talet och plågar många än idag. Detta beror en hel del på vilka modeller du använder, om du kör silicon eller germanium-fuzz, och vilken typ av Wah-wah du har. Men kör du exempelvis en klassisk Wah-wah och en klassisk Fuzz Face, så kan du räkna med att ljudet försämras avsevärt när dessa godbitar kombineras.

Så vad göra?

Här är en buffer räddaren i nöden. Kör du kedjan: wah-wah –> buffer –> fuzz så kommer det att funka mycket bättre. Då får nämligen tonen den push den behöver för att överleva allt wah-wah manglande. Detsamma kan gälla andra pedalkombinationer med, så testa dig fram!

Pedaler med inbyggd buffer

Tack och lov finns det också pedaler med inbyggd buffering. Jag kör själv 11 pedaler i min kedja och har inte behövt en enda renodlad bufferpedal, utan vissa av mina pedaler hjälper mig på vägen.

När det kommer till Wah-Wah/Fuzz-problemet har jag löst det med att köra en Xotic Wah, som har en inbyggd buffering och är gjord för att vara “fuzz-vänlig”. Xotic Wah har vid flera tillfällen beskrivits som wah-pedalernas Rolls Royce och det är en väldigt fin pedal. Prislappen är dock rätt saftig och om man inte har turen att hitta den begagnat, som jag gjorde, kan det svida rätt rejält i plånboken, och då kan det vara ett betydligt lindrigare alternativ att köra en extern buffer.

Men pedaler behöver inte vara high-end för att ha en buffer. I princip samtliga BOSS-pedaler har en buffer, så om du kör med BOSS (du har säkert åtminstone deras stämmare) se till att placera pedalen/pedalerna klokt i pedalkedjan där du tror att det behövs lite extra skjuts.

Leave a Reply

Your email address will not be published.