Strömförsörjning till pedalbordet – Detta ska du tänka på

Strömförsörjning till pedalbordet – Detta ska du tänka på

Korrekt strömförsörjning till pedalbordet är viktig för det bästa ljudet.

De flesta gitarrister och basister börjar så småningom experimentera med olika pedaler och effekter. Sakta men säkert förökas de härliga små effektboxarna och snart är det dags att fundera på ett pedalbord. Men det är inte bara pedalerna som är viktiga utan också strömförsörjningen. I denna artikeln zoomar vi in och diskuterar vilken strömförsörjning som är bäst till pedalbordet.

I vår förra artikel “Bästa ordningen på pedalbordet” kollade vi på hur man bäst sorterar upp pedalerna på ens pedalbord för att optimera ljudet. Denna artikeln är nära relaterad men handlar istället om själva strömförsörjningen, för audiofilen räcker det inte med schyssta pedaler och optimerad pedalkedja – även strömförsörjningen måste stämma med.

I denna artikeln tänkte vi kolla närmare på detta, ge några tips på vad man bör tänka på innan man skaffar en strömförsörjning och sedan några schyssta rekommendationer på strömförsörjare.

Ja, även strömförsörjningen spelar roll.

Voodoo Lab

Alla vet givetvis om att det inte spelar någon roll hur många pedaler man har om man inte har någon strömförsörjning. Pedaler drivs ju som bekant med el. Men vad som däremot är mindre känt är att strömförsörjningen kan variera i kvalitet och påverka ljudbilden i stort.

En påverkande faktor är givetvis hur mycket ström du kan skjuta in i pedalen. Många pedaler är gjorda för 9v DC, men det finns också de som fungerar i vidden 9-18v DC. Det intressanta här är att ljudet på pedalen förändras beroende på hur mycket ström som kommer in i pedalen. En overdrive på 18v har bra mycket mer kräm än en på 9v – om man nu är ute efter en mer påtaglig effekt. I vilket fall. Vissa strömförsörjare erbjuder en varians i sin strömstyrka.

Andra faktorer är antalet pedaler det går att koppla till strömförsörjaren, om ingångarna är isolerade och om det finns möjlighet att koppla in pedaler som går på AC-ström. Slutligen kan det också vara värt att se till hur mycket ljud strömförsörjaren ge ifrån sig.

Vad ska man tänka på när det kommer till strömförsörjning till pedalbordet?

Antalet ingångar.

Det mest självklara när man köper en strömförsörjare är givetvis att kolla på hur många ingångar den har att koppla in ens pedaler till. Här är det dock viktigt att inte räkna förhastat. De flesta seriösa pedaltillverkare, så som Cioks och Voodoo Lab, erbjuder tudelade strömkablar som man kan koppla in två pedaler till en och samma ingång. På så vis kan en strömstation med 7 ingångar istället försörja 14 stycken pedaler. De seriösa tillverkarna menar också att det inte blir någon som helst strömförlust i de tudelade kablarna utan båda får samma mängd ström som strömstationen är inställd på att förse dem med.

Isolerade ingångar.

Den som vill ha en rejäl strömförsörjare måste ha en med isolerade ingångar. Detta är jätteviktigt. För det första skyddar de isolerade ingångarna dina andra pedaler om någon typ av kortslutning eller överbelastning skulle ske. För det andra minimerar isolerade ingångar olika störningsljud från pedalerna. Så med andra ord är det både säkrare och levererar en bättre ljudbild.

AC/DC.

Ungefär 95 procent av alla pedaler går på DC-ström men det finns en liten andel som går på AC (exempelvis Fuzz-pedaler med germanium-transistorer). För bästa ljud ska man egentligen köra dessa pedaler med billiga none-alkine batterier, men om man inte orkar skruva upp pedalen med jämna mellanrum för att byta batteri så gäller det att använda ett pedalbord med AC-försörjning. Helst också isolerade ingångar. Kör du germanium-transistorer i en DC-ingång kan pedalbordet sprängas. Har du isolerade ingångar minskar risken och om det händer klarar sig alla andra pedaler. För att undvika denna problematik erbjuder vissa pedaltillverkare sladdar som vänder strömmen och kör AC istället även om de kopplas in i DC-ingångar.

Rekommenderade strömförsörjare

Voodoo Lab Pedal Power 2 Plus

Voodoo Lab

Kraftfull, kompakt och lika säker som en pansarvagn, har Voodoo Labs “Pedal Power 2 Plus” blivit en global favorit som toppar i princip alla topplistor över de bästa strömförsörjarna. Detta är inte särskilt märkligt. Pedal Power 2 Plus har allt du kan önska av en strömförsörjare med sina 8 x isolerade ingångar, möjlighet att hantera båda AC/DC, låga backgrundsljud och mycket mer. Se checklistan nedan:

 • 8 isolerade ingångar.
 • Kan hantera både AC/DC med hjälp av specifik pedalkabel som medföljer vid köp.
 • Låg nivå av oönskat bakgrundsljud.
 • 4-9v SAG-funktion.
 • Finns splitkablar för att kunna förse fler pedaler.
 • Finns specialanpassad och billig pedalmontering för Pedaltrain.

Truetone 1 SPOT Pro SC12

Trutone CS12

Truetone är inte lika etablerat på marknaden som Voodoo Labs eller Cioks men frågan är om inte detta kommer att ändras mycket snart. Truetone erbjuder nämligen väldigt stabil strömförsörjning till ett relativt lågt pris. De har också många olika typer av tillbehör och kablar att gräva sig ner i om man är intresserad. Se checklistan här nedanför:

 • 12 isolerade ingångar.
 • Kan hantera både AC/DC.
 • Låg nivå av bakgrundsljud.
 • 4-18 v i strömstyrka.
 • Medföljer pedalmontering för Pedaltrain.

Cioks DC10

CIOKS DC10

Cioks DC10 är en riktig klassiker och de flesta gitarrister har nog stött på denna pärla någon gång. Det är en välbyggd och stabil strömförsörjare som gör vad den ska.

 • 8 isolerade ingångar.
 • 2 icke-isolerade ingångar.
 • Kan hantera 9-18 v DC.

I näst artikel ska vi kolla närmare på vad egentligen en Buffer-pedal kan göra för underverk på ditt pedalbord.

Leave a Reply

Your email address will not be published.