Recension: Mad Professor – Sweet Honey Overdrive

Recension: Mad Professor – Sweet Honey Overdrive

Sweet Honey Overdrive är en prisvärd pedal

I Finland hittar vi inte bara världens bästa skola och ett oändligt antal sjöar, här finns också det utmärkta pedalmärket Mad Professor. I den här artikeln recenserar jag deras omtalade pedal: Sweet Honey Overdrive.

Första gången jag hörde talas om Mad Professor var via en tidigare bandmedlem. Han hade nämligen den urläckra Sweet Honey Overdrive på sitt pedalbord. Gud vad jag gillade hur pedalen kunde gå från clean till crunch baserat på ens anslag. Det blev länge, och är fortfarande, ett avgörande riktmärke för mig när det kommer till overdrivepedaler. Sweet Honey Overdrive är nämligen en ganska snäll overdrive, men den kan också vara elak när du vill.

Två olika varianter

Som det brukar vara med Mad Professor erbjuder pedalmärket varje pedal i två olika varianter: en handbyggd och en maskintillverkad. Den handbyggda kostar några hundralappar mer.

Mad Professor: Sweet Honey Overdrive pris

Hos Thomann finns den fabriksbyggda varianten till det oerhört förmånliga priset 1 750 kronor. Sett till vad du får är det ärligt talat smått otroligt. Hos Mad Professor själva ligger priset på 245 euro.

Den handbyggda pedalen finns inte tillgänglig hos Thomann och priset kan variera en del, men i regel borde du inte ge mer än 1 000 kronor extra. Numera tillverkar inte Mad Professor den handlödda versionen längre, vilket kan göra att priserna kommer att skena på andrahandsmarknaden.

Skillnader på fabrikstillverkade och handlödda

Huruvida det är någon faktisk skillnad på den fabrikstillverkade och den handlödda går givetvis att diskutera. Men jag är nog inte ensam om att tycka att det KÄNNS bättre med den handlödda. Men om  finns någon faktisk skillnad får du avgöra själv:

Fantastisk ljudkvalitet och otroligt läcker

Rent designmässigt finns det absolut inget att klaga på. Sweet Honey Overdrive är löjligt snygg med Mad Professors klassiska layout. Färgkombinationen är urläcker och användarvänligheten superb, med bara tre rattar kan du få ut mer än vad man kan tänka sig. Likaså är anslagskänsligheten fantastisk.

Om focusfunktion

Beroende på hur du ställer focusratten påverkas hur hårt du måste slå för att pedalen ska slå över. Ju mer du vrider den moturs, desto mjukare blir tonen. Jag gillar att ha den någonstans mellan klockan 10 och 11.

Låter mjukt och varmt

Precis som namnet indikerar har Sweet Honey Overdrive en mjuk och varm ton, oavsett om du krämar upp driven eller inte. Gitarrtonen bevaras också ovanligt bra, även om det inte kan mäta sig med King of Tone, som är min favoritpedal i overdriveträsket.

Sweet Honey Overdrive vs King of Tone

Den stora frågan många ställer sig som är på jakt efter den perfekta overdrivepedalen är hur någonting förhåller sig till legendariska King of Tone, som tillverkas av Analogman. Om vi bortser från den uppenbara skillnaden att KoT består av TVå likadana pedaler – en högersida och en vänstersida – skulle jag säga att Sweet Honey står sig bra.

Vad däremot King of Tonen är överlägsen på är att bevara gitarrens grundljud, medan Sweet Honey Overdrive färgar tonen mera. Dessutom har Kingen möjlighet att köra OD, Dist och Clean Boost, något som Sweet Honey inte har.

Vinnare: Tveklst King of Tone, men sett till den hiskeliga kötiden skulle jag sätta upp mig på väntelistan och köra på en Sweet Honey under tiden, det är otroligt bra pedal som låter bättre än nästan alla andra.

Omdöme

Design: Löjligt snygg, slitstark och användarvänlig. Färgtrycket håller också betydligt bättre än vad det gör på King of Tonen. 5 av 5.

Ljudbild: Just anslagskänsligheten är fenomenal. Gainen är varm och härlig, samtidigt färgas ljudet mer än vad jag vill. 4 av 5.

Pris: Sett till hur billigt det går att hitta Sweet Honey är det en otroligt prisvärd pedal, åtminstone den fabriksbyggda. Den handlödda är dyrare än en King of Tone. 4 av 5.

Total: 4,33 av 5