Mad Professor | Pedaler, priser och rekommendationer

Mad Professor | Pedaler, priser och rekommendationer

Mad Professor – Pedalmärke från Finland

Den galna professorn från Finland har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Mycket tack vare sina utmärkta overdrive-pedaler. Sedan är ju designen så enkel och sexig att man hissnar. Bland alla nya pedalmärken tycker jag verkligen att detta är värt att hålla ögonen på. Pedalerna erbjuds i två versioner – maskintillverkade och handgjorda, jag har testat båda och tycker så klart att de handgjorda är snäppet bättre. Om det bara är inbillning eller inte, är svårt att säga. Båda varianterna låter fantastiskt.

Innan jag upptäckte Analog-Man var Mad Professor min stora favorit. De har ett liknande sound, men Mad Professor färgar gitarrtonen mer. Båda märkena är också löjligt prisvärda – Mad Professors maskintillverkade pedaler går att hitta för 1 750 kronor och Analogman behöver inte kosta mer än 2 500 kronor om man beställer direkt från dem – alla deras pedaler är dessutom handlödda. Sedan har vi tullen och frakten då… Å andra sidan kostar Mad Professors handlödda över 3 500 kronor direkt från deras hemsida. Ibland ligger de till och med på över 4 500 kronor.

Mad Professors olika pedaler

Mad Professor är en av de där tillverkarna som tillverkar mer eller mindre allting. Här hittar du allt från standardsortimentet: overdrive, fuzz, delay, tremolo och phasers till den lite mer flippade auto-wah-sorten. Föga förvånande är det fler sorter om vi ser till deras fabrikstillverkade sortiment.

Varning för Fire Red Fuzz

Nu har jag inte haft chansen att testa precis alla, men väldigt många och jag skulle säga att de överlag håller en hög nivå. Detsamma kan jag dock inte säga om deras Fire Red Fuzz. Av alla olika fuzzar jag har spelat på är det en av de allra sämsta, om inte den sämsta. Sett till priset och tillverkaren är det chockerande hur usel den faktiskt är. Allt låter otroligt pressat och jämtjockt. Därav går den i princip alltid att hitta till en billig peng på andrahandsmarknaden – sällan över 1 000 kronor.

Rekommenderade pedaler från Mad Professor

Bortsätt från Fire Red Fuzz är de flesta bra eller till och med lysande. Deras allra bästa i mitt tycke är den cleana overdriven Sweet Honey Overdrive, TubeScreamer-varianten Little Green Wonder och deras utmärkta tremolo Mellow Yellow. Jag vet att många även gillar Deep Blue Delay och visst låter den kanon – men jag föredrar Dunlops Echoplex Delay, som både är billigare och mer spännande.

Favoriter: Sweet Honey Overdrive, Little Green Wonder, Mellow Yellow

Legendariska Sweet Honey Overdrive

Deras bästa pedal, hands down, är i mitt tycke Sweet Honey Overdrive (ha i åtanke att jag inte testat precis alla). Den låter kanon, finns till förmånligt pris och kommer att gå till historien som en solklar favorit världen över. Även om den inte trumfar King of Tone är det en värdig krigare på pedalbordet, inte minst under de långa år man behöver vänta på att få köpa en KoT från Analogman själv.

Här hittar du min recension av Sweet Honey Overdrive. PS: den låter kanon tillsammans med en Little Green Wonder.