Analogman Bi-Chorus – Recension, info, pris

Analogman Bi-Chorus – Recension, info, pris

Bi-Chorus låter nästan som en orgel

Klippet ovan gör tyvärr inte Bi-Chorus rättvisa, men är en fingervisning på hur den KAN låta.

Analogman är herren på täppan när det kommer till butikspedaler. Hans magnum opus är givetvis den legendariska overdrive-pedalen King of Tone vars väntelista numera sträcker sig närmare fyra år. Men bolagets guru “Analog Mike” har fler ess i rockärmen än sin guld- och purpurfärgade “kungaton”.

Se också samlingssidan för Analog Man här på Musikpedalen!

Ibland, när jag kikar ner på mitt pedalbord, funderar jag på vilka pedaler jag aldrig skulle kunna göra mig av med. Oftast kommer jag fram till den här listan:

  • Xotic Wah-Wah
  • Analogman Bi-Comp Mini
  • Echoplex Delay
  • Analogman King of Tone
  • Analogman Bi-Chorus

Jag har testat en hel del pedaler i mina dar, men som du ser, Analogman är den stora favoriten. Varför? Jo, hans pedaler är rejält bygga, löjligt snygga och låter fantastiskt. Dessutom är de lättanvända och inte heller särskilt dyra (med undantag för Sun Lion som verkligen kostar skjortan, särskilt med NKT-transistorerna).

Att en chorus skulle kännas oumbärlig var för mig knappt tänkbart. Många chrousgitarrer låter så otroligt lökiga. Men så finns det också chorusgitarrer som låter magiska, nästan som en orgel. Analogman Bi-Chorus är en sådan magisk pedal, som kan gå från Joy Division-chorus till närmast Hammond-känsla med sitt Leslie-liknande vibrato.

Två pedaler i ett.

Precis som när det kommer till King of Tone består Bi-Chorus av två stycken identiska pedaler som har sammanflätats till en pedal. Till skillnad från KoT kan man inte spela båda choruseffekterna samtidigt, utan får switcha mellan dem.

Poängen med detta är att man får en helt annan möjlighet att styra sin ljudbild. Jag har en utvändig switch på min pedal som låter mig växla ena sidan till ett “deep”-läge, som kör chorusen mer på basfrekvenserna, vilket jag brukar använda på min vänstra sida på pedalen, meden jag har en mer klassisk och cleanare chorus på högersidan. Det passar mig. Samtidigt är jag helt övertygad om att en vanlig Analogman Chorus skulle räcka alldeles utmärkt för de flesta. Men vill du ha en sida för komp, en för lead. Eller en sida som är “snäll” och en som är helt galen, utan att behöva ratta under eller mellan en låt. så är Bi-Chorus ett bättre alternativ.

Det går att modifiera sin pedal.

Alla som är bekanta med Analogman vet också om att det fota finns goda möjligheter att skräddarsy sin pedal. Så är även fallet med Bi-Chorus. Visst, det är inte lika galet som vid en beställning av Sun Lion men en del småsaker finns det att tänka på:

Depth option:

  • Normal depth ($0) – pedalen har ett standardläge i sitt chorusdjup
  • Fixed deep setting ($0) – ett djupare chorusläge (rekommenderas särskilt för bas)
  • Depth toggle ($25) – Analogman lägger till en liten switch på ovansidan på pedalen för att växla mellan ett djupare och ett mer neutralt chorusläge.

Add chorus wet/dry mix control:

  • Internal trim pot ($0) – du kan skruva upp pedalen och styra hur dry/wet din signal ska vara
  • Mix control knob ($25) – en liten ratt på ovansidan av pedalen för att styra hur dry/wet signalen ska vara utan att behöva skruva upp pedalen.

Viktigt att veta! Depth toggle och Mix control knob går inte att kombinera.

Omdöme:

Som tidigare nämnt, Bi-Chorus är en helig pedal som aldrig kommer att lämna mitt pedalbord. Den är helt fantastisk och uppfyller ett behov jag inte trodde att jag hade. Den låter fantastiskt, är lätt att använda och sjukt snygg!

Betyget blir 5 av 5!

Här hittar du Analogmans avdelning för Bi-Chorus

BONUS: Här är en skön lista med bra musiksajter