King of Tone – Recension, info, pris

King of Tone – Recension, info, pris

Hands down – King of Tone lever upp till hypen!

King of tone

Analogmans King of Tone är en av världens mest eftertraktade pedaler – åtminstone inom de hängivna kretsarna. I denna aritkeln recenserar jag en King of Tone version 4, vilket är den senaste modellen av Analog Mike och kompani. Redan nu kan jag avslöja att det är en sjuhelvetes pedal vi har att göra med.

Eftersom Analog Mike och hans vänner på andra sidan Atlanten bygger allt själva för hand, behöver man ofta köa för att få en Analogman-pedal. När jag beställde min Sun Lion Fuzz tog det över en månad innan den var redo att skickas. Men när det kommer till deras superhyllade overdrive, King of Tone, har kötiden skenat rejält.

Nu ska man vara glad om man får stå mindre än två år i kö. Yes, du läste rätt. Två år.

TIPS: Här hittar du alla mina texter om Analogman!

Av den anledningen finns det också en stor svartmarknad för King of Tone och många som köper pedalen säljer den senare för några tusenlappar extra på sidor som Facebook, Blocket, Tradera, Reverb eller eBay. Här får man ge lite good guy cred till Analog Mike och resten av Analogman-crewet. När de märker av att för många pressar upp priserna lägger de upp egna försäljningar på dessa sidor till originalpris med motivationen “vi vill att King of Tone ska vara ett prisvärt alternativ på en high end-pedal”.

King of Tone hyllas till skyarna

Under åren har King of Tone blivit en närmast legendarisk pedal och överallt på nätet hyllas den till skyarna. Mycket för sin naturliga värme känsla hur väl den behåller gitarrens karaktär. Det är kanske den mest transparenta overdrive jag testat.

King of Tone med Telecaster

King of Tone med Fano Standard SP6:

Det går att modifiera sin pedal:

Analogman låter också sina kunder skräddarsy pedalerna de beställer med några förslag de presenterar.

Efter visst gogglande lade jag till följande tillägg på min King of Tone v.4:

  • Higher gain på båda sidorna $20.
  • External toggle switch för att kunna välja om pedalens högersida ska vara OD, Dist eller Boost (annars måste man skruva upp pedalen för att komma åt switchen varje gång man vill byta) $50.

1. Jag är mycket nöjd med att jag valde high gain på höger sida. Det är fortfarande en väldigt mild pedal, men jag får den där ectra skjutsen jag älskar.

2. Extern toggle switch hade jag lika gärna kunnat vara utan. Jag tycker att standardläget är det bästa och testar i princip aldrig något annat. Det var inte värt 50 dollar, men kanske kommer jag laborera med detta mer längre fram. Vi får se.

Omdöme:

King of Tone är en av de där pedalerna jag ALDRIG kommer att plocka bort från mitt pedalbord (och här har det gjorts en hel del byten under åren). Men med det sagt så tog det rätt lång tid innan jag verkligen började uppskatta den. Först var jag, ärligt talat, besviken på pedalen. Hajpen var enorm och jag tyckte inte att den förändrade min världsbild – ja, du fattar föreställningen jag hade.

Nu har jag haft den i några år och fullkomligt ÄLSKAR den. Underbar substain, bra ton och du KAN få en rätt fet dist om du vill.

Betyget blir 5 av 5.

LÄNKAR:

Analogmans sida för King of Tone