Pedalbygge – Ampeg Scrambler Klon (BYOC)

Pedalbygge – Ampeg Scrambler Klon (BYOC)

Ampeg Scrambler klon vs originalet.
Ampeg Scrambler klon vs originalet.

Förra veckan köpte jag en BYOC-klon av den klassiska gitarrpedalen Ampeg Scrambler, som producerades på 60-talet. En idag legendarisk oktav-FUZZ, som utan större problem går för över 20 000 kronor på Reverb. Ett riktigt samlarobjekt med andra ord.

Själv har jag aldrig haft nöjet att testa en äkta Ampeg, men när jag stötte på BYOC:s klon för 695 kronor hos Moody, såg jag min chans. BYOC har överlag ett väldigt gott anseende när det kommer till pedalbyggande – så det avgjorde saken.

Själv är jag ganska grön – nej, väldigt grön på att löda. För tio år sedan byggde jag ihop en Moody Fuzz under en verkstadssession i Kalmar, men därefter har det inte hänt särskilt mycket. Visst, ett par telekablar har lappats ihop, men that’s it.

Nu var det alltså dags igen!

Jag beställde ett lödkit på CDON för 359 spänn och fick allt jag ville ha: inställningsbar lödkolv, lödtenn, tennsug och en “hjälpande hand” med förstoringsglas. Moody skickade komponenterna blixtsnabbt och två dagar senare kunde jag börja löda.

Trots att man var grön så gick det väl rätt så bra, får man väl ändå säga! En del fula lödningar men också några fina!

Lödningar på kretskort till Ampeg Scrambler klon av BYOC.

VISDOM #1 – Sortera först!

Min första visdom jag tog med mig från pedalbyggandet var att jag började med att sortera upp alla komponenter efter deras olika värden. Detta tog sin tid eftersom det är rätt svårt att se alla färgnyanser på resistorerna och läsa värdena på kondensatorerna och transistorerna. TACK FÖRSTORINGSGLAS!

När komponenterna var uppsorterade tejpade jag dem i sina grupperingar på A4 papper med rubriker på vilka värden de hade – allt för att underlätta så mycket som möjligt. Och detta var faktiskt riktigt bra!

Och så börjar vi…

Kretskort Ampeg scrambler byoc.
Resistorerna och dioderna är nu ditsatta!

Att löda fast själva komponenterna var inte särskilt svårt. Det handlade mest om att vara noggrann när man läste manualen och sätta komponenterna på rätt ställe. När jag lödde hade jag först för låg värme, men efter ett tag kom jag in i det hela och tycker att jag fick hyfsad kläm på det. Lödtennet ska liksom ha en klockliknande form, så varje gång det blev mer som en donut där tennet liksom la sig som en cirkel runt komponentbenet, fick jag justera det med lite mer tenn.

Fick också tips om att löda på båda sidorna av kretskortet, så jag gjorde det i den utsträckningen jag kände mig trygg att göra det. Vill inte utmana ödet och löda extra där det var för pilligt och trångt.

MISSTAG #1

Förstoringsglas och lödstation.
Förstoringsglaset hjälpte till en del när det blev extra pilligt!

Trots att jag sorterade upp alla komponenter innan jag började löda, monterade jag lik förbannat en kondensator fel. Vad göra?

Första tanken var givetvis att värma upp tennet igen och ta bort det med mitt tennsug, men att hantera tennsug har jag uppenbarligen ingen talan gör. Så efter kollat YouTube-klipp på hur man lossar en kondensator genom att vicka på den samtidigt som man löder, valde jag att testa det knepet istället. Tyvärr. Får väl tilläggas.

Det funkar säkert bra i vanliga fall men jag hade redan legat på med kolven så pass länge att tennet hade letat sig ner för kondensatorns ben och gjort dem hårda och stela. Mitt vickande ledde därmed till två saker:

  1. Kondensatorbenen gick av.
  2. En tur till Kjell och Kompani.
  3. Ett inköp av ett bigback kondensatorer.

Den nya kondensatorn satt i vilket fall som en smäck! Och jag var back in business.

MISSTAG #2 – Sätt inte dit footswitchen (PCB) direkt!

Insidan på AMPEG SCRAMBLER klon.
Pedalen är egentligen färdigt här, men intill batteriet ser du PCB:n – många små kablar som ska dit…

Mitt andra misstag var att helt enkelt ha för bråttom. Eftersom min “hjälpande arm”  inte kunde greppa PCB:n (Footswitchen), som kräver ett gäng pilliga lödningar, bestämde jag mig för att montera fast switchen i pedalen direkt och sedan löda i den där på plats. Detta var nåt så infernaliskt irriterande och ALLDELES för pilligt för mig. Förstoringsglas i alla ära men det räcker inte långt om man inte har finmotoriken med sig.

Jag borde helt enkelt ha tejpat fast PCP:n på bordet, eller monterat den på något annat vis. Men aja, detta tar jag med mig…

Efter ett par kvällar av lödande – en del fula lödningar några ganska fina – var det ÄNTLIGEN dags att prova min skapelse.

Och till min stora förvåning – hör och häpna – funkade pedalen direkt! Dessutom lät den riktigt fint!

Här kan du höra ett ljudprov där jag leker mig fram på pedalen och testar mängden fuzz och oktav:

Bra lärdomar jag tog med mig:

  • Sortera upp alla komponenter innan du börjar löda.
  • Löd klart footswitchen innan du monterar den.
  • Ha bra med värme på lödkolven. Det blir lättare om tennet smälter i princip direkt vid kontakt.
  • GE INTE UPP… det kanske funkar till slut!

Leave a Reply

Your email address will not be published.