Pedalmärken: Spännande tillverkare av gitarrpedaler

Pedalmärken: Spännande tillverkare av gitarrpedaler

Pedalbord

Vi lever i en gyllene era när det kommer till gitarrpedaler. Utöver de kändaste tillverkarna som BOSS, Fender, Dunlop, MXR och Elcectro-Harmonix finns en hel uppsjö med mindre pedalmärken. Det är några av dessa som vi kommer att fokusera på i den här artikeln.

Pedalmärken vi kommer att gå igenom:

JHS – Nu bland de större

De flesta som börjat röja runt i pedalträsket har definitivt stött på JHS vid ett eller flera tillfällen. Bland alla pedalmärken är de helt klart några av de mest förekommande, och de med all rätt. Med hjälp av sin roliga YouTube-kanal och smart marknadsföring har JHS lyckats knyta an sig en lojal fanskara världen över. Deras pedaler är också mycket bra, tåliga och användarvänliga.

JHS kändaste pedal är tveklöst Morning Glory, men min personliga favoriter  är den ultracoola Superbolt – en overdrive konstruerad för att efterlikna 60-talets de fräsiga (numera kultförklarade) Suproförstärkare. Enkel att använda och låter fantastiskt smarrigt.

JHS pedaler finns hos de flesta pedalhandlarna där ute och brukar kosta runt 2 000-2 500 kronor.

Favorit: Superbolt

Analog-Man – Bästa på analogt

Ni som har följt min blogg sedan en tid tillbaka vet vilket enormt fan jag är av Analog-Mans pedaler. Dessa handbyggda, analoga guldklimpar passar min spelstil perfekt. Pedalerna är mycket enkla, med endast ett fåtal rattar att vrida på. Dessutom låter de makalöst. Den kändaste är utan tvekan King of Tone som har en väntetid på flera år. Eftersom Analog-Man bygger allt för hand, tar det sin tid att få tag på den åtråvärda pedalen.

“Kingen” var min första pedal från Analog-Man. Jag fick snällt vänta i ett par år för att få den, men det var väntan värt. Visst, ska jag vara ärlig insåg jag inte dess storhet först utan en känsla av “är det här allt” infann sig initialt. Men med tidens gång inser man vilken otrolig pedal detta är.

Vad alla kanske inte vet är att de flesta av Analog-Mans pedaler håller samma klass. Hans Bi-Chorus är den bästa choruspedalen jag testat, likaså är Bi-Comp Mini en löjligt bra kompressor. Här finns också ett stort utbud av fuzzar, för den som vill ner i det träsket. Personligen tycker jag dock att andra gör  bättre och mer mångsidiga fuzzpedaler.

Favoriter: King of Tone, Bi-Chorus och Mini Bi-Comp

Gamechanger Audio

Med hjälp av gitarrlegendaren Jack White har lettiska Gamechanger Audio blivit en spännande aktör med en helt unik design. De gör überläckra pedaler som låter helt galet. Själv har jag en Plasma Coil som jag än så länge inte har hunnit utforska tillräckligt mycket för att kunna recensera men jävlar vad häftig den är. Låter ibland som flera gitarrer samtidigt. Magiskt.

Rätt dyra pedaler, men kvaliteten är mycket hög. Vad de ska hitta på framöver kan vi bara fantisera om.

Favoriter: Plasma Coil

Earthquaker Devices

Bland alla nya pedalmärken börjar Earthquaker bli en riktig storlirare. Många har fått upp ögonen för deras fantasifulla skapelser. Jag tycker att de är bra och ibland mycket bra, men de är inga favoriter. Deras ljudbild låter ibland för experimentell för min smak – jag är en enkel människa, jag gillar rock. Men de ras fuzzpedal Hoof är EXTREMT bra. Med en mix mellan germanium- och silicon-transistorer finns det fantastiska möjligheter att hitta rätt sound. Oavsett om man vill spela klassisk rock eller driva på i totalt vansinne. Visst, det finns inte samma quirks som i Factory, men riktigt, riktigt bra är den.

Favoriter: Hoof

Mad Professor – Pedalmärke från Finland

Den galna professorn från Finland har fått ett rejält uppsving de senaste åren. Mycket tack vare sina utmärkta overdrive-pedaler. Sedan är ju designen så enkel och sexig att man hissnar. Bland alla nya pedalmärken tycker jag verkligen att detta är värt att hålla ögonen på. Pedalerna erbjuds i två versioner – maskintillverkade och handgjorda, jag har testat båda och tycker så klart att de handgjorda är snäppet bättre. Om det bara är inbillning eller inte, är svårt att säga. Båda varianterna låter fantastiskt.

Innan jag upptäckte Analog-Man var Mad Professor min stora favorit. De har ett liknande sound, men Mad Professor färgar gitarrtonen mer.

Favoriter: Sweet Honey Overdrive, Green Forrest

Dr. Scientist – konstigast på listan och med en varning

I Kanada hittar vi den märkligaste pedaltillverkaren av de alla – Dr. Scientist. Jag vet inte vad jag ska säga om dem om jag ska vara ärlig. Deras gitarrpedaler är flippade, låter ofta rätt bra och kräver en hel del inlärning. De är också ruggigt dyra.

Jag köpte en tremolopedal från dem vid namn Tremolessence, som jag har varit mycket nöjd med. En dag slutade den dock att fungera. Ingen aning om varför. Jag hade inte haft den i mer än ett par år. Kanske hade jag otur, jag vet inte, men visst är det ruggigt irriterande när man betalt över 3 000 kronor för den.

Detta var min lista med spännande pedalmärken. Hoppas du hittar något du gillar! Något helt annat – hittat en skön sajt med bra filmtips!

Leave a Reply

Your email address will not be published.